Tinnitus nedir? Kulakta düzenli olarak işitilen çınlama veya benzeri sesler tinnitus olarak adlandırılmaktadır. Çınlama hali bazen kulak uğultusu veya sarsıntısı şeklinde de hissedilebilmektedir. Neredeyse herkes hayatının bir döneminde, geçici de olsa çınlama benzeri sesleri işitmiştir.

Tinnitus nedir? Kendiliğinden geçer mi? Geçici olarak yaşanan çınlamalar genellikle önemli bir sorunun habercisi değildir. Bu durum kişiye çoğu zaman bir rahatsızlık vermez. Ancak çınlama kalıcı olduğunda veya sık aralıklarla tekrar ettiğinde durum değişir. Böyle bir durumda kişinin yaşantısı olumsuz etkilenir ve tedavi ihtiyacı hisseder.

tinnitus-nedir

Tinnitus İlacı Nedir?

Tinnitus, kulak çınlaması halinin süreklilik kazanması olarak düşünülebilir. Peki kulak çınlaması neden olur? Bu durum, genellikle başka bazı sorunların veya hastalıkların belirtisidir. Bunlar hayati önemde olabileceği gibi son derece basit bir durumdan da kaynaklanabilir. Örneğin bazı beyin tümörleri veya hipertansiyon gibi bir hastalık tinnitusa yol açabilir.

Kulak çınlamasına ne iyi gelir? Psikiyatrist onayı varsa çeşitli kaygı gidericiler veya antidepresan ilaçlar reçete edilebilir ancak bu yalnızca bazı hastalarda işe yarar. Tinnitustan kurtulmak amacıyla işitme cihazları ile her iki kulağa da benzer düzeylerde ses dalgalarının iletilmesi şeklinde bir yöntemden yararlanılabilir.

Tinnitustan kurtulma noktasında en etkili yöntemlerden biri de işitme cihazı kullanmaktır. Bu konuda hekiminiz sizi bir odyoloğa yönlendirebilir ve işitme cihazı seçeneği hakkında bilgilendirebilir. Bu cihazlar yalnızca duyma kaybında değil, kulak çınlaması için de tedavi edici olabilir. Bir işitme cihazı;

Mobil uygulama desteği
İstenmeyen seslerin maskelenmesi
Belirli seslerin netleştirilip yükseltilmesi
tinnitus-nedir

şeklinde özetleyebileceğimiz özelliklere sahiptir. Ayrıca kulağa belli ses frekansları da gönderebilmektedir. Sayılan özellikler çınlama halinin hissedilmesini ortadan kaldırarak kişiyi rahatlatmakta ve etkili bir çözüm sağlamaktadır.

Adresinize Gelelim

Uzman Ses işitme Merkezi olarak gelişen teknoloji eşittir kişi memnuniyeti ilkesini benimseyerek Bulunduğunuz yerden ayrılamıyor musunuz ! Size Bir Telefon Kadar Yakınız. 0(312) 430 03 33

Whatsapp Yardım Hattı
İnsan sevgisinin bezendiği İşitme Cihazlarımızı önce tüm Ankara ardından tüm Türkiye’ye yaymayı öncelik olarak gördüğümüzdür. İşitme Cihazı ile ilgili merak ettiğiniz her şey için bize ulaşın.
15 Yıllık Tecrübe

Uzmanses, 2010 senesinde kurucu uzman kadrosu tarafından 15 senelik sektörel deneyimlerini bilgi ve birikimini ihtiyaç sahibi müşterilerine daha yüksek kalite ve fayda ile sağlayabilmek amacı ile kuruldu.

En İyileri İle Çalışıyoruz

Uzmanses işitme cihazları olarak hizmet kalitesinden ödün vermeden çalışmayı amaç edinmiş olmakla birlikte bu amacın temini için alanın da dünyanın lider markası olan Widex ile çalışmaktan gurur duymaktayız.

Tinnitus Nedir? Belirtileri, Tedavisi

Tinnitus ne demek? Herhangi bir ses kaynağı olmadan hissedilen kulak çınlaması, kişiyi rahatsız edecek ölçülerde devamlılık gösteriyorsa tinnitus söz konusudur. Geçmeyen kulak çınlaması hali, günlük yaşantıyı etkilemekte, odaklanma başarısını düşürmekte ve ağır vakalarda psikolojik sağlığı da bozabilmektedir.

Tinnitus belirtileri basitçe şöyle özetlenebilir: ortamda ses çıkarabilecek herhangi bir kaynak yokken belli aralıklarla tekrarlayan çınlama; uğultu sesi, çan, rüzgâr gibi seslerin işitilmesi. Duyulan seslerin şiddeti ve tonu gün içinde farklılık gösterebilir. Bazı meslek grupları bu sorunları yaşamaya daha müsaittir. Örneğin askerler ve polisler bu grup içinde gösterilebilir. Çünkü ateşli silahlardan yayılan yüksek sesler ve gürültülü ortamlar, kulak çınlamasını meydana getiren faktörler arasındadır.

Gündelik hayatın gürültüsü yok olduğunda
Kişi sessiz bir ortamdayken
Uykuya hazırlık esnasında

Çınlamalar daha belirgin bir şekilde duyulabilir. Ses uyarıcılarının yok edilmesi veya aniden azalması, çınlama benzeri seslerin duyulmasına yol açabilir. İşitme cihazı gibi uygulamalarla çınlama problemi giderilerek rahatlama sağlanabilir.

tinnitus-nedir

Tinnitus Nasıl Geçer?

İşitme organlarımızdan biri olan kulak, çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca kulak zarı da önemli bir yapıdır. Beyin ve nöronlar hem işitme hem de işitilen sesin anlamlandırılması noktasında, işlevsel olduğundan birer işitme yapısı olarak kabul edilebilirler.

Herhangi bir akustik uyaran yokken işitilen ses veya çınlama durumu tinnitusa yol açabilmektedir. Her yaş grubunda ve cinsiyette gözlenen bir sorundur. Tinnitus için hangi doktora gidilir? Tanının konulması ve tedaviye yönelik önerilerin verilebilmesi için kulak burun boğaz bölümünden randevu alınabilir. Peki tinnitus tek kulakta olur mu? Evet, bazen kulağın tek bir tarafını etkileyen sorunlar meydana gelebilir.

Kulak çınlama sesi nasıldır? Çoğunlukla çınlama şeklinde işitilen sesler, bazen çan, rüzgâr, ıslık veya hışırtı sesine de benzeyebilir. Bu sorunun uzun süre devam etmesi veya sık aralıklarla tekrarlaması tinnitus açısından anlamlıdır. Tinnitus kendiliğinden geçer mi? Pek çok kişinin hayatında en az bir kez yaşadığı bir durum olarak kulak çınlamaları çoğunlukla kendiliğinden geçer. Ancak her zaman böyle olmaz. Bu durumda tinnitus tedavisi gündeme gelir.

Mobil Uygulama Desteği
İstenmeyen Seslerin Maskelenmesi
Belirli Seslerin Netleştirilip Yükseltilmesi

Tinnitus Psikolojik Olabilir mi?

Tinnitus nedir, tedavisi nasıl yapılır? Cevabı sıkça araştırılan sorular arasındadır. Tedaviye yönelik atılacak ilk adım, eğer farklı hastalıklar konusunda şüphe veya belirtiler varsa öncelikle onların tespitinin sağlanmasıdır. Altta yatan farklı bir hastalık/bozukluk mevcutsa, tedavisi planlanır.

tinnitus-nedir

Psikolojik kulak çınlaması nasıl geçer? Bazen psikolojik ve psikiyatrik sorunlar da kulakta çınlama hissine neden olabilir. Hatta öyle ki bu durum, tek kulakta duyma kaybına kadar gidebilir. Bu sağlık sorunu, literatürde konversiyon bozukluğu olarak bilinmektedir. Çınlama tedavileri genellikle kişiye özel olarak planlanmaktadır.

Objektif tinnitus ne anlama gelir? Kişinin hissettiği çınlama benzeri seslerin diğer insanlar tarafından da duyulabildiği durumdur. Tinnitusun bu türü oransal olarak %1’in dahi altındaki bir sıklıkta gözlenmektedir. Peki subjektif tinnitus nedir? Çınlama sesini yalnızca kişinin kendisinin duyduğu tinnitus türüdür.

tinnitus-nedir

Kulak Çınlamasına Çözüm Buldum

Tinnitus zararlı mı? Tinnitus başlı başına bir hastalık olarak değerlendirilmemektedir. Çınlama, uğultu gibi seslerin işitilmesi, kişinin dikkatini dağıtmakta ve psikolojik anlamda olumsuz etkilemektedir. Sürekli kulak çınlaması, kişide eşlik eden farklı sağlık sorunlarının olabileceğini gösterir. Kulak burun boğaz uzmanı bir hekimden randevu alınarak gerekli tıbbi destek alınabilir.

Tinnitus neden olur? Tanı işlemi için dahiliye, nöroloji veya psikiyatri gibi farklı tıbbi birimlere yönlendirilebilirsiniz. Çınlamaya yol açan faktör tespit edildiğinde, ilgili probleme yönelik tedavi planlamanız yapılır. Pek çok durumda çınlamaya neyin sebep olduğu belirlenemez. Tinnitus bazı vakalarda, yalnızca uzun süreli stres gibi faktörlerden ötürü dahi ortaya çıkabilmektedir.

Kulakta çınlama neden olur? Daha önce bu durumun farklı problem veya hastalıklarla ilişkili olabildiğinden söz etmiştik. Örneğin orta kulak iltihabı veya vertigo gibi sağlık sorunları bunlar arasındadır. Peki sol kulak çınlaması ne anlama gelir? Çınlama, bazı vakalarda yalnızca tek bir kulakta kendini göstermektedir. Sol veya sağ kulak çınlaması, işitme veya denge sisteminin yalnızca tek tarafını etkileyen bir problemden ötürü meydana gelebilmektedir.

tinnitus-nedir