Geçmeyen kulak çınlaması, gerçek bir ses kaynağı olmamasına rağmen kişinin sürekli bir ses duymasıdır. Tıbbi adıyla tinnitus olarak bilinen bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu durum geçici olabileceği gibi, kalıcı bir rahatsızlığa da dönüşebilir.
Geçmeyen kulak çınlaması, tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Çünkü tinnitus pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle vakit geçirmeden bir KBB uzmanına muayene olunmalıdır. Çınlamanın nedeni tespit edildikten sonra hastaya uygun tedavi uygulanmalıdır.
Geçmeyen Kulak Çınlaması Neden Olur?
Uzun süren ve kişide rahatsızlık uyandıran çınlamalar işitme kaybına neden olabilir. Bu yüzden hızlı ve doğru tedavi şarttır. Kulak çınlaması, başka bir hastalığın belirtisi de olabilir. Altta yatan hastalığın tespiti için nörolojik ve kardiyolojik muayeneler de gerekebilir.
Tinnitus’un en yaygın nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kulak içi enfeksiyonlar ve kulak zarında oluşan hasarlar çınlamaya yol açabilir.
- Yaşlanmaya veya başka bir nedene bağlı ortaya çıkan işitme kaybı çınlamaların başlıca nedenlerindendir
- Kafa içinde kulak sinirlerini etkileyen tümörler de çınlama benzeri seslere sebep olabilir.
- Kafa, boyun ve kulak bölgesindeki travma ve yaralanmalar tinnitusu tetikleyebilir.
- Yüksek tansiyon ve benzeri sağlık sorunları kan basıncını etkileyerek çınlamaların zeminini hazırlayabilir.
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak kulakta çınlamalar duyulabilir.
Kulak uğultusu bazen kısa süreli olur ve kendiliğinden geçer. Bu durumda telaşlanmaya gerek yoktur. Ancak sürekli olan, özellikle gece uyurken yoğun olarak hissedilen çınlamalar için mutlaka hekime başvurulmalıdır. Çünkü uzun süren çınlamalara müdahale edilmediği takdirde kalıcı işitme kayıpları ortaya çıkma ihtimali vardır.
Hiç Geçmeyen Kulak Çınlaması
Kronik kulak çınlaması tinnitus olarak adlandırılmaktadır. Bu durum kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle semptomları hafifletmek için çeşitli yöntemler uygulanmalıdır. Bu yöntemlerin doktor önerisiyle hayata geçirilmesi önemlidir.
Hiç geçmeyen ve stres faktörü olan çınlamalar için bir psikiyatristten de yardım alınabilir. Çünkü stres ve anksiyetenin kulak çınlamasını tetiklediği söylenmektedir. Sürekli çınlamalar da bazı psikolojik sorunlara yol açabilir.
Sağ Kulağın Çınlaması Ne Anlama Gelir?
Çınlama bazen tek kulakta görülebilir. Sadece sol kulak çınlaması ya da sağ kulak çınlaması sık rastlanan bir durumdur. Bu durum tek kulakta tinnitus oluştuğuna işaret eder. Sorunun diğer kulağa da sıçramaması için bir an önce tinnitus tedavisi gerekir.
Aniden ortaya çıkan ve işitme kaybının eşlik ettiği çınlamalar mutlaka önemsenmelidir. Çünkü tedavi edilmeyen çınlamalar kronik hale gelebilir ve kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir.
Geçmeyen Kulak Çınlaması Tedavisi
Sürekli kulak çınlaması olarak nitelendirilebilecek tinnitusun spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır. Her hastanın durumu özel olarak incelenerek kişiye özgü bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Çoğu kez semptomları hafifletmeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Ancak bilinen en yaygın tedaviler şunlardır:
- Öncelikle tinnitusun altında yatan hastalık (kulak enfeksiyonları, kardiyovasküler hastalıklar vs.) tedavi edilmelidir.
- Çınlamanın daha az rahatsız edici olması için ses terapisi cihazları kullanılabilir.
- İşitme kaybının eşlik ettiği durumlarda işitme cihazı kullanımı önerilmektedir.
- Psikolojik destek ve bazı antidepresanlar semptomları hafifletebilir.
- Gürültülü ortamlarda kulakların korunması tinnitusun artmasını engeller.
Her bireyin deneyimi farklı olduğu için bu tedaviler kişiye özel olarak değerlendirilebilir.
Kulaklar Neden Çınlar?
Uzun süreli gürültüye maruz kalmak, yüksek sesle müzik dinlemek geçici kulak çınlamalarına sebebiyet verebilir. Kulak enfeksiyonları da kulak zarına baskı yaparak çınlamayı tetikleyebilir. Bu durumda kulak enfeksiyonu tedavi edildiğinde çınlamanın da dinmesi beklenir. Peki, kulak çınlaması ne zaman tehlikeli olur? Sürekli çınlamaya, işitme ve denge kaybı da eşlik ediyorsa o zaman ciddi bir sorundan bahsedilebilir. Geçmeyen kulak çınlamalarının altında yatan sebep mutlaka araştırılmalı ve tedaviye yönelik adımlar atılmalıdır.