Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak çınlaması nasıl geçer? Gerçekte ses olmamasına rağmen kişinin sürekli çınlama hissetmesi tinnitus olarak adlandırılır. Bu çınlama bazen geçici, bazı durumlarda ise kalıcı olabilir. Geçmeyen kulak çınlaması yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve ciddi bir rahatsızlığa dönüşebilmektedir.

Kulak çınlaması nasıl geçer? Kulak çınlamasının tedavisi için öncelikle altta yatan neden tespit edilmelidir. Enfeksiyon, kulak kiri veya tansiyon gibi durumlar kulak çınlamasına neden olabilmektedir. Böyle durumlarda sorun ortadan kalktığında veya tedavi edildiğinde çınlamanın da geçmesi beklenir.

Kulak çınlaması neden olur?

Kulak çınlamasının pek çok nedeni olabilir. Dolayısıyla bir hekime muayene olmadan çınlamanın nedenini tespit etmek güçtür. İç kulaktaki hasarlar, çeşitli sağlık sorunları ve çevresel faktörler kulak çınlamasını tetikleyebilir. En yaygın kulak çınlaması nedenleri şunlardır:

  • İşitme kaybının en sık görülen belirtilerinden biri geçmeyen kulak çınlamasıdır.
  • Buşon birikimi de işitme kaybına ve çınlamalara sebebiyet verebilir.
  • Kulak enfeksiyonları, iç kulakta iltihaplanmaya ve buna bağlı olarak çınlamaya yol açabilir.
  • İç kulağı etkileyen Meniere hastalığı, tinnitusun yanı sıra işitme ve denge kaybına da neden olabilir.
  • Baş ve kulak bölgesine alınan darbe ve travmalar, işitme sinirlerine zarar verebilir.
  • Stres ve anksiyete, tinnitus semptomlarının şiddetlenmesine yol açabilir.
  • Uzun süre yüksek sese maruz kalmak, çınlama ve işitme kaybını tetikleyebilir.
  • Bazı ilaçların yan etkileri kulak çınlaması yaratabilir.
Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer Evde

Tıpta tinnitus olarak bilinen kulak çınlaması pek çok insanın başına gelmektedir. Bu çınlamalar genelde kısa süreli olmakta ve kendiliğinden geçmektedir. Ancak geçmeyen ve sürekli hale gelen çınlama ve uğultular ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.

Kulak çınlamasının evde tedavisi mümkün değildir. Yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler çınlama belirtilerini hafifletebilir. Türün ürünleri ve alkol tüketimini azaltmak, stres faktörlerini ortadan kaldırmak, gürültülü ortamlardan kaçınmak bunlardan bazılarıdır.

Çınlamaya neden olan herhangi bir rahatsızlık varsa doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. İşitme kaybına bağlı çınlamalarda ise, işitme cihazı kullanımı belirtileri hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Özellikle geceleri ya da sessiz ortamlarda hissedilen çınlamalar bu cihazlar yardımıyla hafifletilmektedir.

Kulak Çınlaması Nasıl Geçer?

Kulak çınlaması ne iyi gelir?

  • Altta yatan nedenin tedavisi, kulak çınlamasını da ortadan kaldırabilir.
  • Gürültülü ortamlar tinnitusun şiddetini arttırabilir. Bu nedenle gürültüden kaçınılmalıdır.
  • Meditasyon, yoga gibi aktiviteler strese bağlı kulak çınlamasını hafifletebilir.
  • Sessiz ortamlarda ve geceleri beyaz gürültü cihazları kullanmak dikkati çınlama sesinden uzaklaştırabilir.
  • Tütün ürünleri, alkol, kafein kullanımını azaltmak semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
  • Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen çınlamalar için mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.

Kulak çınlamasının nedenleri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tinnitus tedavisi de kişiye özel planlanmalıdır. Semptomları hafifletmeye yönelik en uygun yöntem tıbbi bir değerlendirme sonucu belirlenmelidir.

Kulak uğultusu nasıl geçer?

Kulak uğultusuna yönelik spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Bununla birlikte belirtileri hafifletmek için pek çok yaklaşım mevcuttur. Gece kulak çınlaması, özellikle sessiz ortamlarda daha belirgin hale gelmekte ve bu durum uyku kalitesini etkilemektedir. Bu durumla başa çıkmak için, çınlama sesini bastıran beyaz gürültü cihazları önerilmektedir.

Çınlamaya eşlik eden işitme kaybı vakalarında ise işitme cihazı kullanmak, işitme sorunlarını gidermekte ve çınlamanın rahatsız edici etkisini azaltmaktadır.

Uzman Ses İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi işitme testleri ve işitme cihazları ile ilgili profesyonel destek alabileceğiniz bir merkezdir. Detaylı bilgi edinmek için bizi arayabilir ya da şubelerimize uğrayabilirsiniz.