Kulak Çınlaması Sebepleri

Kulak çınlaması sebepleri arasında vertigo, tansiyon dengesizlikleri, uzun süre boyunca gürültüye maruz kalma gibi faktörler bulunmaktadır. Kulak çınlaması çoğu durumda geçicidir. Uzun süre devam eden veya sık aralıklarla tekrarlayan çınlamalara tinnitus denilmektedir.

Kulak çınlaması sebepleri ve tedavisi hakkında son yıllarda çok sayıda çalışma yürütülmektedir. Çınlama durumu kimi zaman kulak uğultusu, çan sesi ya da zil sesi olarak da algılanabilmektedir. Bazen çınlamaya baş dönmesi gibi semptomlar da eşlik eder. Bu durum vertigo veya migren gibi eşlik eden farklı problemleri akıllara getirebilir.

Kulak Çınlaması Sebepleri Nelerdir?

Kulak çınlama sebepleri ve tedavisi nelerdir? Kulak çınlaması eğer kendiliğinden geçiyorsa ve kişiye rahatsızlık vermiyorsa, tedaviye gerek duyulmaz. Neredeyse herkes, hayatının en az bir döneminde kulak çınlaması durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Kulak çınlaması neden olur?

  • Stres, depresyon gibi insan psikolojisiyle ilgili rahatsızlıklar,
  • Vertigo ve hipertansiyon gibi hastalıklar,
  • Nabız ve tansiyon dengesizlikleri,
  • Uzun süre boyunca kulaklıkla müzik dinlemek,
  • Düzenli olarak yüksek sese maruz kalmak,
  • İşitme ve denge sistemini etkileyen hastalıklar,
  • Beyni etkileyen durumlar: yaralanma, trafik kazası vb.,
  • Çeşitli tümörler.
Kulak Çınlaması Sebepleri

Görüleceği üzere kulak çınlamasının pek çok sebebi olabilmektedir. Nörolojik kulak çınlaması da bunlardan biridir. Çınlamanın asıl sebebini belirleyip, sebebe yönelik gerçekleştirilen tedaviler, kalıcı bir çözüm sunma potansiyeline sahiptir. Ancak birçok durumda çınlamanın asıl nedeni tespit edilememektedir.

Kulak çınlaması bir hastalık mıdır? Çınlama, genellikle hastalık olarak değerlendirilmez. Ancak çeşitli hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilir. Geçici olarak gözlenen kısa süreli çınlamalar da son derece normaldir.

Kulak Çınlaması Baş Ağrısı Sebepleri

Kulak çınlaması ne anlama gelir? Kişinin kendindeki çınlamanın sebebini tespit edebilmesi kolay değildir. Çınlamaya yol açan pek çok faktör bulunduğundan, doğru teşhis için bir kulak burun boğazı hekiminden randevu alınmalıdır. Kulak çınlaması bazen sadece yüksek sese maruz kalma durumu ile ilgiliyken bazen tümör gibi daha ciddi sebepleri olabilmektedir.

Strese bağlı kulak çınlaması nasıl geçer? Eğer çınlamanın sebebi stres olarak tahmin ediliyorsa, stresten uzak kalmak ve yatıştırıcı etkisi olan bazı ilaçlardan yararlanmak faydalı olabilir. Kulak çınlamasına bazen baş ağrısı veya baş dönmesi de eşlik edebilir. Bu tür durumlarda nörolojik kaynaklı bir çınlamadan kuşkulanır. Hekim tarafından gerçekleştirilecek tetkikler bunun gerçek sebebini ortaya çıkarabilir.

Kulak çınlaması nasıl geçer? Çeşitli ilaçların kullanılması ve işitme cihazı kullanmak gibi yöntemler, çınlama problemini çözebilmektedir. Özellikle de işitme cihazı seçenekleri, son derece etkili sonuçlar ortaya koyabilmektedir. Bu cihazlar her iki kulağa da benzer seviyelerde ses frekansları ileterek, çınlama gibi seslerin işitilmesini önleyebilmektedir.

Kulak Çınlaması Sebepleri

Kulak Çınlaması Tedavisi var mı?

Kulak çınlaması psikolojik olabilir mi? Çınlama veya zil sesine benzer seslerin işitilmesi durumu, eğer gerçekte bir ses kaynağı yoksa çınlamaya işaret eder. Çınlamalar bazen stres veya depresyon gibi psikolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak çınlamanın kendisi psikolojik bir rahatsızlık olarak değerlendirilmez. Geçmeyen kulak çınlaması gibi durumlarda aşağıdaki yöntemlerle sorun ortadan kaldırılmaya çalışılır.

  • İşitme cihazı kullanımı
  • Çınlamaya sebep olabilecek diğer rahatsızlıkların tespiti ve tedavisi
  • Çeşitli hayat tarzı değişikleri: gürültüden uzak durma, kulaklıkla uzun süre müzik dinlemekten kaçınma vb.
  • Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde çeşitli ilaçların kullanımı
  • Stresten uzaklaşma ve düzenli uyku

Uzman Ses, dünya çapında üretim gerçekleştiren Avrupa merkezli üretici Widex ile çalışmaktadır. Son teknoloji Widex işitme cihazları; kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi problemlerin giderilmesinde oldukça faydalıdır.