İşitme cihazı nedir? İşitme kaybı yaşayan bireylerin, sesleri daha iyi algılamak için kullandığı cihazdır. Bu cihaz, modern teknoloji ile gelişerek işitme sorunlarına yenilikçi çözümler sunmaktadır. İşitme kaybı yaşayan bireylerin yaşam kalitesini arttırarak sosyal etkileşimini güçlendirir.
İşitme cihazı nedir? Bireylerin işitme sorunlarına göre özelleşen elektronik bir araçtır. En hafif seviyeden, ileri seviyeye kadar olan işitme kayıplarında farklı özelliklere sahip araçlar bulunur. Hafif seviyede olan işitme kayıpları için daha düşük ses yükseltme sağlayan cihazları kullanılır. İleri derecede olan işitme kayıplarında ise güçlü ses yükseltme özelliklerine sahip cihazlar bulunur.
İşitme kaybının belirtileri şöyledir:
- Özellikle kalabalık ortamdaki konuşmaları işitme güçlüğü,
- Kulakta yaşanan uğultu ve çınlama,
- Yüksek sesli konuşmak veya televizyonun sesini çok arttırmak,
- Alarm, kapı zili ve trafik gibi önemli uyarıları duymakta zorluk çekmek,
- Karşılıklı konuşma esnasında, karşı taraftan söylediklerini tekrar ettirmek,
İşitme kaybı belirtileri görüldüğü zaman, işitme merkezinde uzman bir sağlık personeline muayene olmak önemlidir.
İşitme Cihazı Ne İşe Yarar?
İşitme kaybı yaşayan kişiler, bu cihazla çevreden gelen sesleri daha net duymasına yardımcı olur. İşitme cihazı, kulağı doğrudan hedef alarak ortamdaki sesleri geliştirerek arttırır. Bu sayede, işitme kaybı olan kişiler sesleri daha iyi algılar.
İşitme cihazı nedir sorusunun yanıtı, duyma sorunları yaşayan bireylerin işitme işlevlerini yeniden kazandıran elektronik cihazdır. Bu cihaz, yaşam kalitesini iyileştirerek sosyal hayattaki iletişim seviyesini arttırır. Çevresel sesleri daha net duymaya fayda sağlar.
İşitme kaybı, kişilerin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Doğru cihaz seçimi ile bu durum büyük ölçüde azalır. İşitme testi ile işitme kaybının derecesini belirlenir. Bu sayede, işitme kaybı erken dönemde tespit edilerek kişiye en uygun cihazın türü belirlenir.
Modern teknolojinin gelişmesi ile özelleştirilen modeller kişisel ayarlama sayesinde ihtiyaçlara göre şekillenen bir yapıya sahiptir. Bazı cihazlar, görünmez işitme modeli şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu cihazlar, estetik kaygılarını daha ön plana alan kullanıcılar için uygun bir tercih olabilir. Dışarıdan neredeyse görünmeyen bu cihazlar, günümüzde işitme kaybının durumuna göre sıklıkla tercih edilen modeller arasındadır.
Dijital işitme cihazlarında sesler, dijital bir şekilde işlenerek bireylerin duyma ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir. Bu sayede, sesleri daha net duymaları mümkün hale gelir.
İşitme cihazı fiyatları içerdiği teknoloji, cihazın markası ve sunduğu özelliklere göre farklılık gösterebilir. Dijital işitme cihazları, çoğunlukla daha yüksek maliyetlerde bulunabilir.
Temel modeller daha uygun maliyetler sunabilir. Bireysel ihtiyaçlara göre cihazın özellikleri de değişir. Bu yüzden, fiyatlandırma üzerinde değişiklikler meydana gelebilir.
İşitme cihazı nasıl çalışır?
İşitme cihazları sesleri çevresinde toplayarak mikrofon yardımıyla cihaza ulaştırır. Mikrofon, toplanan sesleri elektrik sinyallerine çevirir. Güçlendirilen elektrik sinyalleri, hoparlör vasıtasıyla ses dalgalarını kullanıcının kulaklarına iletir. Amplifikatör aracılığı ile sesin şiddeti artar ve işitme kaybı yaşayan bireylerin sesleri ayırt etmesine yardımcı olur.
İşitme cihazları, duyma kaybı seviyesine ve kişisel ihtiyaçlara göre şekillenir. İstenen frekanstaki sesleri ön plana çıkarma ayarlaması yapılabilir. Arka plan gürültüsünü azaltma özellikleri de sunabilir.
İşitme Cihazı Çeşitleri Nelerdir?
İşitme kaybı yaşayan bireylerde kullanılan bu cihazlar, işitme derecesi ve kişisel tercihlere göre kendi arasında gruplara ayrılır. 3 tip cihaz modeli vardır:
Kulak kepçesinin iç bölgesine yerleştirilir. Bu cihaz, kulağın dış yapısına uyumlu bir şekilde tasarlanmıştır. Çoğunlukla hafif ve orta dereceli işitme kaybı yaşayan bireyler tarafından kullanılır.
Kulak kanalının içine yerleştirilen bu cihazlar, orta seviyedeki işitme kayıplarında tercih edilir. Küçük bir yapıya sahip olduğu için estetik açıdan daha görünmez durumdadır. Son dönemlerde kullanımı yaygınlaşmıştır.
Kulak kepçesinin arka tarafına yerleştirilir. Kulak arkasında yer alan bu cihazlar, tüp yardımıyla sesi kulağa iletmede rol oynar. Kulak arkası cihaz, yardımıyla işitme kaybı sorunları azaltılabilir.
İşitme cihazı pili ne kadar dayanır?
İşitme cihazlarının pil ömrü, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Kullanılan pilin markası, cihazın özellikleri ve kullanım alışkanlığı bu faktörlerden bazılarıdır.
Bireylerin cihaz kullanma sıklığı ve ses ayarlarının düzeyi pil ömrünü etkileyebilir. Cihaz, ses seviyesi yüksek kullanıldığı veya ekstra özelliklere sahip olduğu zaman pil seviyesi daha hızlı düşebilir. Ayrıca, cihazın ne kadar süre açık kaldığı ve günlük kullanım süresi de pil ömrünü etkiler.
Standart numaralara sahip cihaz pilleri 3-7 gün arasında kullanım ömrüne sahip olabilir. Daha büyük pil numaraları ise 9-20 gün arasında bir kullanım sağlayabilir. Bu pillerin ömrünü uzatmak için cihazın kullanılmadığı zamanlarda kapalı olması gerekir.
İşitme cihazı alırken pil modelleri ve kullanım ömrü dikkate alınarak seçim yapılmalıdır. Ayrıca, gerektiği zaman düzenli pil değişimi yapmak önemlidir.
Daha ayrıntılı bilgi almak için Uzman Ses İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi’ni arayabilir veya Whatsapp hattımızdan sorularınızı sorabilirsiniz.