İşitme kaybı belirtileri duyma güçlüğü, sesi eskisinden daha düşük seviyede işitme veya uğultulu duyma şeklinde sıralanabilir. İşitme kaybının varlığı, ilgilenilmesi ve tedavi edilmesi gereken bir problem olduğuna işaret eder. Bazı duyma kayıplarının sebebi net olarak ortaya konulamasa bile işitme cihazları sayesinde tedavi edilebilir.
İşitme kaybı belirtileri nelerdir? Sesin tamamen ya da kısmen algılanamadığı durumlar, işitme kaybı olarak değerlendirilir. Bu tür durumlarda sesin netliği ve kalitesi bozulabileceği gibi beraberinde uğultu gibi sesler de eşlik edebilir. Peki işitme kaybı düzelir mi? Evet, pek çok duyma kaybı, çeşitli yöntemler sayesinde başarı ile tedavi edilebilir.
Sinirsel işitme kaybı Belirtileri
İşitmeyi sağlayan sinirlerin hasar görmesi ve ses dalgalarını beyne iletememesi halinde, sinirsel bir duyma kaybından söz edilebilir. Bu durumu tedavi etmek veya etkisini hafifletmek geleneksel yöntemlerle mümkün olmamaktadır. Koklear implant, bu tür durumlarda öne çıkan bir tedavi metodu olmaktadır.
Genç yaşta işitme kaybı normal mi? Elbette, bebeklerden yaşlılara kadar tüm bireylerde işitme kayıpları gözlemlenebilir. Duyma kaybı belirtileri bebek ve küçük çocuklar için aşağıdaki gibi olabilir;
- Sese ve konuşmaya hiç tepki vermeme
- Ses çıkarmada güçlük
- Gürültülü ortamlarda dahi tepkisiz kalma
- Yüksek ses karşısında uyanmama
Bebek ve çocuklar için de çeşitli işitme testleri uygulanabilmektedir.
Psikolojik işitme kaybı nedir? Depresyon, stres ve konversiyon bozukluğu gibi durumlar işitmenin kaybedilmesi ile sonuçlanabilir. Böyle bir durumda genellikle sadece tek kulak etkilenir. Diğer kulak normal bir şekilde duymaya devam eder. Hatta bazen işitmeyen kulak tekrar sesleri algılamaya başlayabilir. Ancak kısa bir süre sonra tekrar eski haline döner. Bu tür işitme kayıplarının tedavisinde bazı ilaçlardan ve psikoterapilerden yararlanılabilir.
Ani Duyma Kaybı Belirtileri
Bazı durumlarda belirgin bir sebep olmaksızın ani işitme kayıpları meydana gelebilmektedir. İşitme problemleri pek çok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Tek kulağı etkileyebileceği gibi bilateral kayıplar da görülebilir. Peki bilateral ne demek? Bu kelime, ikili olarak dilimize çevrilebilir. Cümle içerisinde, her iki taraftaki kulağı da belirtmek için kullanılabilir.
Geçici işitme kaybı neden olur? Geçici yaşanan problemlerin pek çok sebebi olabilir. Bunlar arasında çeşitli enfeksiyonlar, yoğun stres, fiziksel darbe almak ve çeşitli psikiyatrik sorunlar sayılabilir. İşitme kaybına neden olan hastalıklar nelerdir?
- Konversiyon bozukluğu
- Depresyon
- İşitme ve denge sistemini etkileyen tümörler
- Orta kulak enfeksiyonu
- Sinir sistemi tutulumları
- Beyin kanseri
Şeklinde sıralayabileceğimiz bazı hastalıklar işitmenin geçici veya kalıcı olarak yitirilmesine yol açabilir. Peki işitme kaybı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Seslerin eskisine göre daha düşük bir desibel düzeyinde algılanması, işitme kaybı olarak değerlendirilebilir. Kişi, duyma problemi yaşadığını düşünüyorsa veya bundan emin olamıyorsa; işitme testi sayesinde şüpheler giderilebilir.
İşitme Kaybı Tedavisi Var mı?
Duyma kayıplarının en etkili tedavilerinden biri işitme cihazı kullanmaktır. İşitme problemlerinden veya kulak çınlaması durumundan yakınıyorsanız, kulak burun boğaz (KBB) bölümünde çalışan bir hekimden randevu alabilirsiniz. Hekiminiz öykünüzü dinleyecek ve çeşitli muayeneler gerçekleştirecektir.
Duyma kaybınızın nedeni, eğer farklı bir hastalıkla ilişkili gibi görünüyorsa, genel cerrahi veya nöroloji gibi farklı tıbbi birimlere yönlendirilebilirsiniz. Tetkikleriniz tamamlandıktan sonra tedavi planlaması yapılır. Örneğin antibiyotik kullanılarak çeşitli enfeksiyonlar giderilebilir. Ancak duyma kaybınız işitme cihazları ile tedavi edilebilecek nitelikteyse hekiminiz sizi bir odyoloğa yönlendirecektir.
Gerçekleştirilecek işitme testi gibi tetkikler sonucunda, size uygun işitme cihazını satın almak üzere bir satış ve uygulama merkezine yönlendirilebilirsiniz. Uzman Ses, Danimarka merkezli üretici Widex ile çalışmaktadır. Son teknoloji işitme cihazı seçeneklerimiz ile daha kaliteli bir yaşama adım atabilirsiniz.