Ani işitme kaybı terimi, birkaç gün içinde ilerleyerek ya da aniden gelişen işitme azalmasını tanımlar. Bu kayıp genellikle başka bir hastalık veya sorun nedeniyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda kaybın geri alınması ya da tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmasa da genellikle tedavi edilebilir bir sorundur.

Ani işitme kaybı, bir sabah uyanınca ya da telefonda konuşurken fark edilebilecek denli oluşabilir. Bu sorun başka pek çok problem veya hastalığa işaret edebilir. Bu işitme kaybı, ilerleme devam etmeden hızlı biçimde çözülmesi gereken acil bir tıbbi durumdur. Birkaç gün içinde ani şekilde işitme kaybı ya da azalması yaşadığını fark eden birey, zaman kaybetmeden bir KBB uzmanına başvuru yapmalıdır.

Ani İşitme Kaybı Neden Olur?

Ani işitme kaybı kulak burun boğaz ile ilgili pek çok sorunun sonucunda ortaya çıkabilen, hızlı biçimde aksiyon alınmasını gerektiren bir sorundur. Ani işitme kaybına neden olabilen durumlar arasında şunlar yer alır;

  • Üst solunum yolu hastalıkları,
  • Kulak zarının zarar görmesi,
  • İç kulağa zarar veren travmalar,
  • Kulak içi sıvı basınç değişiklikleri,
  • Bazı ilaçların yan etkileri vb.

Bu kayıp bazı durumlarda bir sistemik hastalığı, sinirsel problemi ve bazen de tümör vb. varlığını işaret eder.

Ani işitme kaybı nasıl başlar? Bu sorunun belirtileri arasında kulakta dolgunluk hissi, kulak çınlaması, baş dönmesi veya denge problemleri yer almaktadır. Bu belirtiler kaybın kaynağına bağlı şekilde farklılık gösterebilmektedir. Viral enfeksiyonlar ya da basit travmalar sonrasında dahi, tedavi yapılmadığı ya da geciktiği takdirde kalıcı işitme kaybı ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçını fark eden kişiler hızlı biçimde kulak burun boğaz hekimlerine başvuru yapmalıdır.

İşitme kaybının tanısı hastanın tıbbi öyküsü, fiziksel muayenesi ve özellikle işitme testi (odyometri) ile konulmaktadır. Doktor ayrıca, işitme kaybının altında yatan bir nedeni dışlamak için kan testleri, MR gibi görüntüleme testleri ve bazen de dengeyi değerlendirmek için farklı testler isteyebilir.

Ani işitme Kaybı

Ani İşitme Kaybının Tedavisi

Ani işitme kaybı zamanla düzelir mi?” sorusunun yanıtları, bu problemle karşılaşmış pek çok kişinin ve yakınının merak ettikleri arasındadır. Bu problem nedenleri tespit edilerek uygun şekilde tedavi edildiğinde tamamen iyileşme şansı söz konusudur. Bir anda ya da birkaç gün içinde ortaya çıkan işitme kayıpları, pek çok nedene bağlı olabilir ve bu nedenle tedavi seçenekleri hastaya özgü şekilde farklılaşır. Ani işitme kayıplarında uygulanabilen bazı tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

  • En yaygın tedavi yöntemi, inflamasyonu azaltmak ve normal işitme fonksiyonunu geri kazanmak için kortikosteroidlerin (örneğin, prednizon) kullanılmasıdır.
  • Eğer viral bir enfeksiyon şüphesi varsa, bu tarz kulak hastalıkları tedavisinde kullanılmakta olan antiviral ilaçlar reçete edilebilir.
  • Meniere hastalığından kaynaklı işitme kayıplarında, bu hastalığa yönelik ilaçlı ve diğer tedavilerle işitme kaybı da iyileştirilebilmektedir.
  • Hiperbarik Oksijen Terapisi (HBOT) vücuda %100 oksijen solunumunun yüksek basınç altında verildiği bir tedavi yöntemidir. Özellikle kortikosteroid tedavisine yanıt vermeyen hastalarda ve tedaviye erken başlandığında işitme iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Ani İşitme Kaybı

Ani İşitme Kaybının İyileşme Belirtileri

Baş dönmesi (vertigo) hastalığı, yan etkilerinde bu sorunun yer aldığı ilaçların kullanımı, enfeksiyon ve travmalar ani işitme kaybı nedenlerinden bazıları olarak bilinir. Uygun yöntemler ile ve çok zaman kaybedilmeden yapılan tedaviler, bu hastalığın büyük ölçüde iyileşmesini, bazen tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir.

İyileşme genellikle aşamalar şeklinde olur. İşitme testleri, iyileşme derecelerini ölçebilir. İyileşme sayesinde işitme gününde artış da söz konusudur. Bu sorunun ortadan kalkmaya başladığını gösteren diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Kulak çınlamasında azalma,
  • Kulakta dolgunluk hissinin azalması,
  • Denge sorunlarında düzelmeler,
  • Stres ve anksiyetede azalma.

Ani işitme kaybı geçer mi? sorusunun yanıtı “evet”tir. Doğru teşhis tedavi uygulamaları ile işitme kaybının ortadan kaldırılması mümkün olur.