İşitme Kaybı Neden Olur?

İşitme kaybı neden olur? İşitme kaybı aşamalı ya da ani bir şekilde oluşabilir. Doğumsal olarak gelişebileceği gibi bazı faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Özellikle kırk yaşından sonra işitme kaybı gelişen vakalar olduğu bilinmektedir.

İşitme kaybı neden olur? İşitme kaybının oluşmasında çevresel faktörler büyük önem taşır. Özellikle yüksek sese maruz kalan insanlarda bu sorunun gelişmesi yüksek ihtimaldir. İlaç kullanımı, yaş gibi faktörler de bu rahatsızlığı tetikler.

İşitme organı ve işitme duyusu, insanların sosyal hayatlarında büyük önem taşır. İşitme kaybı, sesleri kısmi ya da tamamen duyamama durumudur. Kulağın kimyasal, fiziksel, anatomik ve fizyolojik olarak bozulması işitme kaybına neden olur.

İşitme kaybının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Tümör ya da enfeksiyonlar
Çocuklarda sık görülen orta kulak iltihapları
Ani gelişen travmalar sonrası işitme ile görülen anatomik bozulmalar
Kafa içi basınçta görülen artış
Yüksek sese maruziyet

Bunlar haricinde ileri yaş da işitme kaybına neden olan sebepler arasında sayılabilir.

Bu sebepler “kulakta işitme kaybı neden olur?” sorusunun cevabı olarak verilebilir.

Ani İşitme Kaybı Neden Olur?

Ani işitme kaybı, kişinin birkaç saat içinde ya da daha kısa süre içerisinde işitme yeteneğini kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Tek taraflı ya da nadiren iki taraflı da olabilir. Erken müdahale gerektirir. Çünkü üç gün içerisinde tedavi edilmeyen ani işitme kaybı kalıcı problemlere neden olabilir.

Ani işitme kayıplarının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülen durumlar vardır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir.

İşitme sinirini etkileyen kabakulak, kızamık, kızamıkçık gibi hastalıkların ani işitme kaybına neden olduğu düşünülür.

İç kulağı besleyen damarlar oldukça narin, ince ve çok azdır. Kan pıhtılaşması ya da emboli gibi durumlarda kulakta işitme kaybı görülebilir.

Vücudu korumakla görevli savunma sistemi hücrelerinin bozulması durumda bu kayıplar yaşanabilir. Bozulan hücreler kendi vücudumuzdaki hücreleri yabancı olarak algılar ve savaş açar. İç kulağın bu hücrelerden etkilenmesi sonucu işitme kayıpları görülür.

İç kulakta bulunan labirent adlı yapının enfekte olması işitme kaybının nedeni olarak düşünülür.

Meninjiyom, hemanjiyom gibi tümörler işitme siniri ya da kulaktaki yapıyı etkiler ve işitme kaybına neden olur.

Kafa travmasının yaratabileceği iç kulak travması nedeni ile işitme kayıpları görülebilir. İç kulak mukozasındaki yırtık, basınç değişiklikleri de ani işitme kaybına neden olabilir.

Diyabet gibi metabolik hastalıkların işitme kaybına neden olduğu düşünülür.

Tüm bu nedenler haricinde, kanser hastalığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da bu kayba neden olduğu düşünülür. Ağır yük kaldırma, yüksek sese maruziyet gibi dış nedenler de bu kayıpların yaşanmasında etkilidir.

Yukarıda sayılan nedenlerin hiçbirine bağlı olmadan da işitme kaybı yaşanması söz konusudur. Buna da idiyopatik, yani hiçbir nedene bağlı olmayan işitme kaybı denir.

İşitme Kaybı Neden Olur?

Sinirsel İşitme Kaybı Nedir?

Sinirsel işitme kaybı neden olur? Sinirsel işitme kaybı, işitme siniri ya da beyindeki işitme yollarında meydana gelen bir rahatsızlıktır ve işitme kaybının en ciddi şeklidir. Genellikle işitme cihazları ya da işitme implantları ile tedavi gerektirir. Sinirsel işitme kaybının belirtileri şunlardır:

  • Kulak çınlaması
  • Dengesizlik ya da baş dönmesi
  • Düşük sesleri duymada zorluk
  • Yüksek sesten rahatsız olma
  • Konuşmalardaki detayları anlamada güçlük

Bu rahatsızlığın çeşitli nedenleri olabilir. En yaygın olarak görülen nedenlerinden biri işitme siniri tümörleridir. Akustik nörinom ya da schwannom gibi benign (iyi huylu) tümörler işitme hasarına neden olabilir.

Meniere hastalığı bir diğer neden olarak sayılabilir. Bu hastalık iç kulakta meydana gelen basınç nedeni ile oluşur. Meniere; baş dönmesi, kulak çınlaması gibi sorunlarla karakterizedir. Kulakta iç sıvının hasar görmesiyle işitme sorunları meydana gelebilir.

Etkileyen diğer faktörler olarak; işitsel sinirin iltihaplanması, genetik faktörler, ilaç kullanımı, iç kulak enfeksiyonları ve işitme siniri zedelenmeleri gösterilebilir.

Sinirsel İşitme Kaybının Tedavisi Nedir?

Sinirsel işitme kaybının tedavisi kişide oluşan hasara göre değişkenlik gösterir. Kesin bir tedavisi yoktur, semptomları hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanır.

Bu tedavi seçeneklerinden bazıları şunlardır:

  • Koklear implant tedavisi
  • İşitme cihazı ile tedavi
  • Ses tedavisi
  • İlaç tedavisi

Sinirsel işitme kaybı tedavisi hastanın kulağındaki hasar durumuna ve işitme derecesine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle bu tedavide uzman bir hekime başvurmak önem taşır. Hekimle birlikte uygun tedavi programının planlanması en doğru tedaviye ulaşılmasını sağlar.

İşitme cihazları ile ilgili bilgi almak için Uzman Ses İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

İşitme Kaybı Neden Olur?