Baş dönmesi neden olur? Baş dönmesi, kişinin etrafı dönüyor ve hareket ediyormuş gibi hissettiği bir denge problemidir. Bu durum, genellikle kulaktaki denge mekanizmasının bozulmasından kaynaklı kişiye sersemlik hissi yaşatabilir. İç kulak problemlerinden, psikolojik etkenlere kadar birçok faktör baş dönmesine yol açmaktadır.
Baş dönmesi neden olur? Baş dönmesi iç kulak sorunları ve nörolojik problemler gibi birçok nedene bağlı bir denge kaybı yaşatır. Özellikle, yüksek ve düşük kan basıncı gibi durumlarda beyine yeterince kan gitmemesi sonucunda yaşanabilir. Baş dönmesi, geçici olabileceği gibi kalıcı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Çoğunlukla bir rahatsızlık olarak algılansa da vertigo, hipertansiyon ve meniere hastalıklarının habercisi olabilir.
Baş dönmesi nedenleri arasında en sık rastlananlar şunlardır:
- Vertigo gibi iç kulak sorunları
- Meniere hastalığı
- Migren
- Düşük tansiyon
- Hızlı şekilde ayağa kalkmak
- Kardiyovasküler hastalıklar
Sürekli Baş Dönmesi Neden Olur?
Baş dönmesi kişilerin sersemlik hissi yaşamasına sebep olan bir durumdur. Sersemlik hissi ile birlikte kulakta denge kaybı ve mide bulantısı semptomlarına neden olabilir. Baş dönmesinin sebepleri geniş bir alanda kendini gösterir. İç kulak enflamasyonu, kafa travmaları ve dehidrasyon gibi semptomlar baş dönmesinin en yaygın nedenleri arasındadır.
Vertigo hastalığı iç kulakta kristallerin yer değiştirmesiyle ortaya çıkar. Bu rahatsızlık, iç kulakta dengeyi sağlayan mekanizmalara zarar vermektedir. Vertigo ile kulaktaki çınlama ve basınç hissi arttırarak ataklara neden olabilir. Atak durumları tekrarlandıkça işitme kaybı sorunlarına yol açabilen bir rahatsızlıktır.
Meniere hastalığı iç kulağa etki eden dengesizlik hissi yaratan bir hastalıktır. Bu hastalık, genel olarak etkileyerek baş dönmesi ataklarına neden olabilir. Çınlama üçlüsü ve dalgalı işitme kaybına bağlı olarak iç kulakta sıvı biriktirir. Bu durum, sürekli baş dönmesi sebebi arasındadır.
Diyabet hastalarında, kan şekeri düştükçe denge kaybı yaşanabilir. Kan şekeri düştüğünde baş dönmelerine ek olarak titreme ve terleme problemleri oluşabilir. Tansiyon ilaçları, antidepresanlar ve sakinleştirici gibi bazı ilaçlar sürekli olarak baş dönmesine yol açabilen etkenlerden bazılarıdır.
Denge kayıpları mide bulantısı, kulak çınlaması ve baş ağrısına neden olabilir. Sürekli baş dönmesi yaşandığı zaman bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Baş dönmesinin altında yatan sebepler doğru teşhis edildiği zaman, uygun tedavi yöntemi ile kontrol altına alınabilir.
Çocuklarda Baş Dönmesi Neden Olur?
Baş dönmesi, çocukların yaşamını olumsuz yönde etkileyen çeşitli nedenlere bağlı olarak değişen bir denge bozukluğudur. Bu denge bozukluğu çocuklarda stres, anksiyete ve iç kulak problemleri yüzünden yaşanabilir.
Çocuklarda yaşanan baş dönmesinin yaygın nedenleri şöyledir:
İç kulak, işitme ve denge için önemli bir işlev görmektedir. Kulakta dolgunluk ve ağrı hissi gibi belirtiler gösterir. Genellikle soğuk algınlığı sonrası görülebilir.
Sinir sistemi, duygusal ve fiziksek değişikliklere neden olduğu için dengeyi olumsuz yönde etkileyebilir.
Vestibüler, vücudun baş ve dönme hareketini algılar ve takip eder. Bu yapının düzgün çalışması vücudun dengesini sağlar.
Darbe ve kazalar sonucunda oluşan travmalar baş dönmesi ve kusma semptomları gösterebilir.
Kansızlık baş dönmesi yapar mı?
Kansızlık baş dönmesi ve denge problemlerine yol açabilir. Bu denge bozukluğuna neden olan birkaç temel unsur vardır. Yeterli kırmızı kan hücresi ve hemoglobin eksikliği, beyne yeterli oksijen taşınmadığı zaman ortaya çıkabilir.
Kansızlık belirtileri arasında, baş dönmesi, baş ağrısı ve çabuk yorulma belirtileri vardır. Beyin, oksijen eksikliği nedeniyle işlevlerini yerine getirmekte zorlanır. Bu durum, baş dönmesini ortaya çıkarabilir. Kansızlık, düşük kan basıncına neden olduğu için ani pozisyon değişimlerinde baş dönmesi artabilir.
Hangi vitamin eksikliği baş dönmesi yapar?
Vitamin eksikliğinin denge kaybına neden olup olmadığını belirlemek için kan testi yaptırmak gerekebilir. B12 vitamini, sinir sistemi için önemlidir. Eksik kaldığı durumlarda sinir hasarı ile birlikte denge bozukluğuna neden olabilir.
D vitamini, kemik ve kas güçsüzlüğüne neden olarak denge problemleri ile halsizlik oluşturabilir. Herhangi bir vitamin eksikliği veya sağlık sorunu şüphesi varsa, sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
Baş dönmesine ne iyi gelir?
Ani hareketlerden kaçınarak derin nefes almak baş dönmesine iyi gelebilir. Denge kaybı yaşandığı zaman, uygun ortam varsa uzanarak geçmesi beklenmelidir. Denge kaybını önlemek için sessiz bir ortamda oturmak rahatlama sağlayabilir. Dehidrasyonun neden olduğu bir baş dönmesi yaşanıyorsa bol bol su içmek denge kaybını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Menier hastalığı gibi durumlarda tuz kullanımını azaltmak semptomları hafifletebilir. Stres ve anksiyete kaynaklı baş dönmeleri yaşandığından derin nefes egzersizleri ile denge bozukluğu hafifleyebilir. İç kulak enfeksiyonları gibi hastalıklar nedeninde ortaya çıkıyorsa doktor tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılabilir.
Baş ağrısı belirtileri görüldüğü zaman göz ardı edilmemelidir. Erken müdahale ile daha ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilmelidir. Bir sağlık uzmanının öneri ve yönlendirmesi ile tedavi görmek, sağlık açısından doğru bir yaklaşım olacaktır.