Tinnitus tedavisi, çınlamanın altında yatan sorunu hedefler. Bu tedavi kişiye özeldir. Çünkü kulak çınlaması her insanda farklı sebeplerden kaynaklı ortaya çıkabilir. Tinnitusun spesifik bir nedeni olmadığı gibi, kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır.
Tinnitus tedavisi için uygulanan çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler sayesinde tinnitus belirtileri hafifletilebilir. Hatta altta yatan sorun tedavi edildiğinde kulak çınlaması tamamen de ortadan kalkabilir. Ancak sorunun tam olarak tespit edilebilmesi için mutlaka bir KBB hekimine muayene olunmalıdır.
Tinnitus, gerçekte bir ses kaynağı olmamasına rağmen kulakta çınlama veya uğultu hissedilmesidir. Bu durum bazen kendiliğinden ortadan kalkabilir. Bazı durumlarda ise sürekli hale gelmekte ve özellikle geceleri oldukça rahatsız edici bir duruma dönüşmektedir.
Tinnitusun en yaygın belirtileri ise şunlardır:
- Sürekli veya aralıklı çınlama ve uğultu,
- Ses şiddetinde dalgalanmalar,
- Uykusuzluk ve odaklanma problemleri,
- Dış seslerle karıştırılabilen iç sesler.
Bu belirtilerden biri veya birkaçı hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır. Çünkü tinnitus aynı zamanda işitme kaybının belirtilerinden bir tanesidir. Erken tanı konulduğunda ve tedaviye başlandığında, işitme kaybının ilerlemesinin önüne geçilebilir.
Tinnitus Tedavi Yöntemleri
Tinnitusun nedeni tam olarak belirlenemese de belirtilerini hafifletmek için çeşitli tedaviler geliştirilmiştir. Kulak çınlamasına yol açan sağlık sorunu tedavi edildiğinde semptomlar ortadan kalkabilmektedir. Kulak kiri, kulak enfeksiyonları ve diğer orta kulak sorunlarına bağlı gelişen kulak çınlaması, gerekli tedaviler uygulandıktan sonra hafiflemektedir. Buna ek olarak alternatif tedaviler şunlardır:
- Ses terapisi,
- Bilişsel davranışçı terapi,
- İlaç tedavisi,
- İşitme cihazı kullanımı,
- Yaşam tarzı değişiklikleri,
- Tinnitus retraining therapy.
Kulak çınlaması tedavisi kişiden kişiye değişmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan özel bir ilaç mevcut değildir. Ancak semptomların yönetimine yardımcı olabilecek çeşitli ilaçlar vardır. Hekim önerisiyle antidepresanlar, anksiyete ilaçları, steroidler kullanılabilmektedir.
Tinnitus Tedavisinde Ses Terapisi
Ses terapisi, kulak çınlamasını tamamen ortadan kaldırmaz. Bu yöntemin amacı tinnitus sesinin fark edilirliğini azaltmak ve kişinin yaşam kalitesini arttırmaktır. Beyaz gürültü cihazları, notch terapisi ve tinnitus maskeleyici cihazların ortak amacı; kulak uğultusu veya kulak çınlamasını maskelemek, dikkati başka seslere çekerek tinnitus sesinin daha az algılanmasını sağlamaktır.
Tinnitus Tedavisinde İşitme Cihazı
Geçmeyen kulak çınlaması, işitme kaybının belirtilerinden biridir. Böyle bir durumda bir KBB uzmanının da yönlendirmesi ile işitme kaybının derecesini belirlemek için işitme testi yaptırmak gerekir. İhtiyaç olduğu takdirde işitme cihazı kullanmak dış sesleri güçlendirerek kulak çınlamasının daha az fark edilir hale gelmesini sağlar. Hatta tinnitus yönetimi için özel olarak tasarlanan bazı işitme cihazları hem ses terapisi hem de işitme desteği sunar.
Kulak Çınlamasının Kesin Çözümü Var mıdır?
Kronik kulak çınlamasının kesin bir çözümü bulunmamaktadır. Tinnitus tedavisinde geliştirilen yöntemler daha çok semptomları hafifletmeye yöneliktir. Dolayısıyla bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilecek bir kulak çınlaması ilacı da yoktur.
Tinnitus ve stres arasında bir bağ olduğu bilinmektedir. Stres, kulak çınlamasını tetikleyen faktörlerin başında gelmektedir. Stres yönetimi, belirtilerin hafifletilmesinde etkili olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak fizyoterapi yöntemleri, bilişsel davranışçı terapi ve yaşam tarzında yapılacak olan bazı değişiklikler kulak çınlaması ile başa çıkmak için önerilen yöntemlerdendir.
Kulak çınlaması daha çok uykusuzlukla ilişkili olduğu için kafein ve alkol tüketiminden kaçınmak tedaviyi olumlu yönde destekleyebilir.