SGK Katkısı ile İşitme Cihazı Nasıl Alınır?

SGK katkısı ile işitme cihazı nasıl alınır? Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortası olan bireylerin kendilerinin veya bakmakla yükümlü oldukları kişilerin işitme cihazı giderlerini belli bir oranda karşılamaktadır. SGK katkısı ile işitme cihazı almak için öncelikle bir Kulak Burun Boğaz (KBB) hekiminden randevu alınmalıdır.

SGK katkısı ile işitme cihazı nasıl alınır? İşitme cihazları, işitme kaybı ya da tinnitus (kulak çınlaması) varlığında sağlık profesyonelleri tarafından kişiye raporlanmaktadır. İşitme cihazına sahip olabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Duyma kayıpları, her yaştan insanı etkileyen önemli bir sağlık problemidir. Bu problemi gidermenin en etkili yollarından biri de işitme cihazı kullanımıdır.

SGK Katkısı ile İşitme Cihazı Nasıl Alınır 2023?

İşitme cihazları farklı teknik özelliklerde, farklı model seçeneklerinde tasarlanmakta ve üretilmektedir. Cihazlar temelde kulak arkası ve kulak içi olmak üzere iki farklı tipte üretilmektedir. Kulak içi cihazlar, kanal içi olarak da isimlendirilmektedir.

İşitme cihazı nereden alınır? İşitme merkezleri aracılığıyla cihazınıza sahip olabilirsiniz. Uzman Ses bir işitme cihazı satış ve uygulama merkezi olarak hizmet vermektedir. Uzman Ses ile iletişime geçerek cihaz fiyatları ve cihaz modelleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Merkezimizde görev yapan ses uzmanları size cihazın kullanımı hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.

İşitme cihazlarının takılması ve kullanılması son derece kolaydır. Sosyal Güvenlik Kurumu katkısı ile bir işitme cihazına sahip olabilmeniz için KBB hekimi tarafından işitme duyunuzda bir problem olduğu teyit edilmelidir. Ardından tarafınıza bir rapor düzenlenecek ve böylece SGK ödemesi ile cihazınıza sahip olabileceksiniz.

sgk-katkisi-ile-isitme-cihazi-nasil-alinir

İşitme Cihazı Almak İçin Ne Yapmalıyım?

Duyma cihazına sahip olabilmeniz için öncelikle işitme kaybı veya kulak çınlaması gibi bir problemden yakınıyor olmanız gerekmektedir. Bu sağlık sorunu, ilgili hekim veya odyolog tarafından teyit edildiğinde, cihazı nasıl alacağınız konusunda ilgili görevliler tarafından yönlendirilirsiniz. Dünya genelinde cihaz üretimi yapan pek çok farklı marka bulunmaktadır. Bunlar arasında aşağıdaki gibi sıralayabileceğimiz üreticiler yer almaktadır.

  • Oticon
  • Siemens/Signia
  • Philips
  • Widex
  • Interton

Uzman Ses, dünyanın önde gelen markalarından Signia ile çalışmaktadır. Peki ücretsiz işitme cihazı nasıl alınır? Hasta veya hasta yakınları SGK kapsamında olsa dahi ücretsiz cihaz almak mümkün değildir. Cihaz almanın ilk koşulu bir rapora sahip olmaktır. Ardından bir işitme merkezine uğrayarak cihaz seçimini gerçekleştirebilirsiniz.

SGK işitme cihazı hakkı sorgulama nedir? Halihazırda kullanmakta olduğunuz işitme cihazı da dahil olmak üzere tıbbi malzemeleri e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Reçete veya raporun tarihi sistem üzerinde görünecektir. Peki SGK işitme cihazı kaç yılda bir alınır? Cihazın rapor edildiği tarihten itibaren her 5 yılda bir yeni işitme cihazı alma hakkınız bulunmaktadır.

SGK İşitme Cihazlarının Yüzde Kaçını Karşılıyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işitme cihazı ücretlerinin yalnızca bir bölümünü karşılamaktadır. SGK işitme cihazı ödemeleri farklı kesimler için farklı düzeylerde olsa da oranlar birbirine çok yakındır. SGK işitme cihazı fiyatları nedir? İşitme cihazlarının fiyatları aşağıdaki ölçütlere göre değişiklik gösterebilmektedir.

  • Üretici firmanın fiyat politikaları
  • Cihazın modeli ve teknik detayları
  • Mobil uygulama desteği
  • Cihazın tipi/çeşidi

SGK işitme cihazı ödemeleri 2023 yılında ne kadar? Bu oran örneğin emeklilerde veya çocuklarda farklı seviyelerde olmaktadır. SGK’nin cihaz fiyatlarını hangi oranlarda karşıladığını aşağıdaki tablo üzerinden inceleyebilirsiniz.

sgk-katkisi-ile-isitme-cihazi-nasil-alinir
SGK’nin Karşıladığı Miktar Maaştan Kesilen Miktar
 

Yetişkinler

Çalışan 2.422,40 ₺ 0,00 ₺
Emekli 3.028,00 ₺ 302,80 ₺
 

13-18 Yaş Arası

Çalışan 3.633,84 ₺ 0,00 ₺
Emekli 4.542,00 ₺ 454,20 ₺
 

5-12 Yaş Arası

Çalışan 3.875,84 ₺ 0,00 ₺
Emekli 4.844,80 ₺ 484,48 ₺
 

0-4 Yaş Arası

Çalışan 4.630,32 ₺ 0,00 ₺
Emekli 5.450,40 ₺ 545,04 ₺

SGK İşitme Cihazı için Ne Kadar Ödüyor 2023?

SGK işitme cihazının ne kadarını karşılıyor? Daha önce de değindiğimiz üzere farklı kesimler, farklı karşılama miktarlarından yararlanmaktadır. Örneğin çalışan yetişkinler için 2422,40 TL SGK tarafından karşılanmaktadır. Babası emekli olan 5-12 yaş aralığındaki bir çocuk içinse 4844,80 TL karşılanmaktadır. Bu çocuğa 12560 TL’lik bir işitme cihazı seçildiğini varsayalım. SGK karşılama miktarı bu sayıdan düşüldüğünde geriye 7715,2 TL kalmaktadır.

Dünyanın önde gelen üreticilerinden Siemens (Signia) hem kulak içi hem de kulak arkası pek çok modele sahiptir. Farklı teknik özelliklere sahip bu cihazların fiyatları da birbirinden farklı olmaktadır. İşitme cihazları; ses yükseltme, ses netleştirme ve gürültü maskeleme gibi işlevlere sahiptir. Bu sayede kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Yeni bir hayata merhaba demek veya yeniden kaliteli bir şekilde işitebilmek için hekim/odyolog muayenelerinizi ihmal etmeyin. İşitme merkezimiz hem satış öncesi hem de sonrasında tüm merak ettiklerinizi cevaplamaktadır.